Kotiniemi kutsuu retkeilijöitä luonnon helmaan ikivanhojen puiden siimekseen Keurusselän rannalle. Tarina siitä, kuinka Keuruun Häkkiskylän Kotiniemeen saatiin luontopolku.

Kirjoittaja: Liisa Vesterinen

Keurusselän itärannalla sijaitseva Kotiniemen luontopolku Häkkiskylässä tarjoaa retkeilijälle monipuolisen maaston luonnossa liikkumiseen. Kohde on myös erinomainen ajatellen lapsiperheitä – sopivan mittainen ja metsän yllätyksiä tarjoava – kunhan vain osaa ne nähdä.

Häkkisentien päästä, vanhan pumppukopin luota lähtevä silta johtaa luontopolulle. Niemen kärki on nykyään Metsähallituksen omistuksessa, mutta aikoinaan alue kuului Ala-Häkkisen kantatilan maihin. Tila myytiin Rosenlew-yhtiölle vuonna 1874. Sotien jälkeisessä pika-asutuksessa niemi oli jopa tulla lohkotuksi asutukseen. Sen arvo koskemattomana ja maisemaltaan arvokkaana kuitenkin nähtiin ja alue säästyi luonnontilaisena. Alueella on käyty sorsametsällä ja katiskoja kokemassa. Pilkkijöiden oikopolku niemen läpi kielii puolestaan siitä, että Ahti suo antejaan. Muikkuapajien paikkojakin järvenselällä tiedetään olleen.

66 heinäseivästä + 70 metriä pitkospuita = 1,3 km luontopolkua

Satamat ja reitit -hankkeessa kartoitettiin paikkakunnan luontokohteita, jolloin Kotiniemen mahdollisuus luontoretkeilyyn nousi esiin. Kyläläiset innostuivat ajatuksesta saada oma lähiliikuntapaikka. Metsähallitus ja yksityinen maanomistaja antoivat polulle luvan ja kaupungin liikuntatoimi avustusta kuluihin. Keväästä 2020 alkaen viiden talon väki talkoili metsässä raivaten olemassa olevia polkuja aukeammiksi. Keurusseudun Luonnonystävät ry teki puolestaan luontokartoituksen. Lahjoituksina saadusta puutavarasta tehtiin pitkospuut pienen lammen ja Keurusselän väliselle kapealle kaistaleelle. Saatiinpa niistä tehtyä nuotiorinkikin kylän venerantaan, jota siistittiin samalla. Laavua ei ollut lupa tehdä niemeen, jotta se säilyisi mahdollisimman luonnontilaisena. Niinpä eväät voi nauttia venerannassa, jota kyläläiset kutsuvat nykyään Alasen rannaksi. Talkootyön tuloksena aikaansaatu polku siunattiin käyttöönsä syyskuussa 2020.

Metsän aarteita

Kotiniemen luontopolku on yhdistelmä monia luontotyyppejä sekä maanomistajien suojelemia että hoidettuja talousmetsiä.  Maastosta huomaa helposti entisen rantatörmän, joka syntyi kun Keurusselän vedenpinta laski 1820-luvulla yli metrin. Syynä oli koskien perkaus tulvien suojelun ja viljelysmaan lisätarpeen vuoksi. Näin saatiin lisää viljelyalaa alati kasvavan väestön tarpeisiin. Keväisin vesi nousee paikoin polun alkupäähän.  Välillä se kiemurtelee hipoen alikasvoskuusia, joiden suojaan saattaa pyy tai metsäjänis piiloutua. Niemen kärjessä on joutsenten ja muiden lintujen suosima levähdyspaikka. Talvella on muistettava, että virtaus niemenkärjessä heikentää jäätä eikä sinne ole turvallista mennä. Kesälämpimillä rannan isojen kivien päällä voi istua ja antaa auringon ja tuulen hyväillä poskia. Tiirinselän puolen matalikossa voi pulahtaa järven aaltoihin.

Kävelyura jatkuu niemen itäpuolella rantapolkua myöten Häkkisenharjulle, jossa on paljon lahopuuta ja isoja, yli 200 vuotta vanhoja kilpikaarnamäntyjä. Käpytikkojen hakkaamat lahot koivut, kuin kerrostalot ovat lahonsyöjien maailmaa. Metsän keskeltä löytyy pihlajalehto, jonka taianomainen tunnelma saa mielikuvituksen valloilleen. Ollaan kuin satumetsässä, jossa mustikan ja riidenliekojen värittämä vihermatto reunustaa kulkijan reittiä.

Entisillä suoniittysaroilla laidunsi vielä 1970-luvulla nuorkarjaa. Välillä ahne märehtijä saattoi upota suonsilmään, jolloin talon väen piti saada köysien avulla eläin kiskottua ylös. Nyt laidun kasvaa rauduskoivua, ylemmäs rinteeseen on istutettu visakoivua. Reitti on merkitty maastoon sinisin opastetolpin, heinäseipäin, joille tuli nyt hyvää uusiokäyttöä. Polulle kertyy pituutta 1,3 km, jonka varrella opaskyltit kertovat alueen luonnosta ja historiasta.

Retkeilijän muistilista

Liikkuessasi reitillä muista jokamiehenoikeudet ja reittietiketti! Näin arvostat heitä, jotka ovat luontopolun sinulle tehneet ja maansa tähän antaneet. Suosi merkittyjä reittejä ja vältä luonnon kulumista. Reitin käyttäminen muuhun kuin jalkaisin tapahtuvaan liikkumiseen on kielletty. Pidä kilttikin lemmikkisi kytkettynä. Tulenteko alueella on kielletty.  Älä roskaa – vie mennessäsi se, minkä tuot tullessasi. Ota huomioon myös kasvit. Älä häiritse tai vahingoita lintujen pesiä ja poikasia. Liikut reitillä omalla vastuullasi! Kulkusuuntasuositus on myötäpäivään. Pysäköinti on lähtöpaikkaa vastapäätä olevan kylän kokkopaikan luona.  Kylätiellä on 40 km nopeusrajoitus.

Tervetuloa viihtymään Kotiniemeen!

Osoite: Häkkisentie 175, Keuruu

Jaa juttu kavereille!