Kinkamon pirtti

Savusaunan tarina

Hannun haaveena oli rakentaa kunnon savusauna. Tietoa ja toisten kokemuksia ammennettiin mm.- Vuolle-Apialan Savusaunakirjasta ja muista alan kirjoista sekä kansainväliseltä savusaunanasiantuntijoilta.

Yrityksemme on saanut Kunniakirjat Ikaalisten saunafestivaaleilla. Perusteina oli: savusaunaperinteen vaalimisesta sekä erinomaisista löylyistä sijoittuen toiselle sijalle vuosina 2018 ja 2019 .

Savusaunan rakentaminen aloitettiin haapojen kaadolla 2010, jotka tarvitsevat kuivua usean vuoden ajan.
Kehikkoon Hannu ehti tehdä kolme kerrosta, ennen kuin loukkasi selkänsä ja kätensä. Työt olivat keskeytyksissä tämän ajan. Aikanaan projekti jatkui ja satojen tuntien työurakka valmistui testikäyttöön.
Saunankiuas on ulkopuolelta lämmitettävä. Kiukaassa on n. 600 kg kiviä.

Sauna lämmitetään aina asiakkaalle valmiiksi. Lämmittäminen aloitetaan tunteja ennen kylpijöiden saapumista. Tulen sytyttämisen jälkeen tulee sitä valvoa ja lisätä puita useaan kertaan joka kestää n. kaksi- kolme tuntia. Nokilöylyjen jälkeen savusauna saa ”tekeytyä” jonkin aikaa, jotta leppeät löylyt tasaantuvat.
Kylpemiseen tulee varata riittävästi aikaa. Saunassa tulee käyttäytyä rauhallisesti ja turhaa rupattelua tulee välttää, jotta saunan haltiat eivät hermostuisi. Saunomiseen on varattu saunahattuja, joita voi halutessaan käyttää. Saunomisen aikana valutetaan löylyä, jotta saunaan tulee sopivasti kosteutta. Löylyveden tulee olla puhdasta, ettei kiukaaseen joudu epäpuhtauksia, jotka voivat kärytä kylpemisen aikana. Katossa olevan lakeisen voi avata tarvittaessa, jolloin saunaan saadaan raikastuttava ilmavirtaus. Kuljethan saunan ovesta nöyrästi kumartaen mennen tullen.

Saunomisen aikana hikoillaan kovasti ja valuvia hiki noroja voi pyyhkiä pyyhkeisiin, joita on varattuna kujan naulakkoon. Kylpemisen välillä voi mennä tupaan vilvoittelemaan ja nauttimaan vettä, jota on tarjolla. Veden juonti on erittäin tärkeää saunomisen aikana. Vilvoittelemaan ja hikeä voi mennä huuhtomaan Poskijärveen.

Varaa Sauna ja nauti Kinkamon pirtin savusaunan leppoisista löylyistä.

Lue saunaohjeet ennen saunaan menoa.