Tarvitaan viisi miestä, metallia ja työpaja, sekä idea, joka tuo heidät yhteen.

Hyvää tahtoa, yhteinen päämäärä ja yksi viikonloppu.

Kirjoittajat: Satu Soutolahti ja Marianne Lang

Idea syntyi keuruulaisen takan ääressä, kun ulkona paukkui parinkymmenen asteen pakkanen joulukuun alussa. Televisiosta tuli juuri uutisia Ukrainasta ja siitä, kuinka siellä ollaan monin paikoin ilman sähköä ja lämpöä. Edellisellä viikolla oli uutisoitu Lappeenrannan Teknillisen yliopiston toteuttamasta kamiinaprojektista. Yliopisto jakoi suunnittelemansa helposti koottavan kamiinan piirustukset kaikkien saataville nettiin. Heräsi ajatus, voitaisiinko samanlaisia kamiinoita koota vaikka ihan Keuruulla. Pekko soitti Harrille. Parin miehen voimin tutkittiin piirustuksia ja tuumittiin, että tämähän on ihan tehtävissä. Lasse, Tapsa ja Kostja, osaavat hitsaajakaverit lupautuivat oitis mukaan.

Seuraavaksi etsittiin sponsoreita. Mukaan lähtivät ensi pyynnöstä Automaalaamo M Rautiainen, Keurustarvike Oy, Keuruun Megamarket, Keuruun Osuuspankki, Keuruun Saha ja Erä, SK Lisäapu Oy ja Otavan Kirjapaino Oy. Materiaalit kamiinoihin lahjoitti Suomen Vesileikkaus Oy. Keuruun kaupunki oli mukana projektissa tarjoamalla tilat hitsaustyön tekemiseen. Koska materiaaleihin ei loppujen lopuksi tarvittu sponsoreita, heidän tukensa Ukrainaan lähti elintarvikkeiden ja muiden materiaalien muodossa. 

Valmiiksi leikattujen ja särmättyjen metalliosien toimitus oli torstaina 5.1., ja miehet hitsasivat kamiinat kasaan perjantaina ja lauantaina. Lähetys aloitti matkansa Jyväskylästä kohti Ukrainaa jo seuraavana maanantaina Apua Ukrainaan -yhdistyksen rekkakuljetuksessa. Kuljetus meni suoraan Kiovaan, mistä apu jaettiin kohteisiin. Keuruulta lähti joulun aikaan toinenkin kamiinalähetys Ukrainaan. Siitä uutisoi Suur-Keuruu 25.12.

Nykyajan arjen ja työelämän pyörityksessä pelkkä ajatus vapaaehtoisesta auttamisprojektista voi tuntua kaukaiselta ja vaivalloiselta. Kuitenkin, kun asioita pyörittelee hyvässä seurassa, idea ja toteutus loksahtavat kyllä paikoilleen. 

Tarvitaan se porukka, hyvää tahtoa ja yhteinen päämäärä. Tämä on elinvoimaa parhaimmillaan.

Mukana hitsaamassa:

Harri Oksanen

Tapio Oksanen

Lasse Riihimäki

Pertti Saarelainen

Konstantin Shahov

Mukana tukemassa:

Materiaalit: Suomen Vesileikkaus Oy

Työskentelytilat: Keuruun kaupunki

Muu tuki:

Automaalaamo M Rautiainen

Keurustarvike Oy

Keuruun Megamarket

Keuruun Osuuspankki

Keuruun Saha ja Erä

SK Lisäapu Oy 

Otavan Kirjapaino Oy

Jaa juttu kavereille!