Kukkamon Tila

Kukkamontie 355

42700 Keuruu

Kukkamon tila

Kukkamon tilan juuret juontavat ainakin 1800-luvulle. Nykyinen isäntä, Erkki, on pitänyt tilaa 1995 vuodesta lähtien. Tilan emäntä, Katja, on alun perin kotoisin Jyväskylästä. Katja tuli Keuruulle lomittajaksi 90-luvun lopulla. Erkki opetti Katjan lypsämään, ja sen jälkeen monet Keuruun alueen tilat tulivat nuorelle lomittajalle tutuksi. Tuohon aikaan karjatiloja oli vielä enemmän. Sittemmin Keuruu on vienyt Katjan sydämen, eikä pois muuttaminen ole käynyt enää mielessäkään.

Katja kertoo, että ensin oltiin Erkin kanssa ystäviä ja opittiin tekemään työtä yhdessä. Romanssi lämpeni vähitellen, ja Erkki sai Katjasta emännän rinnallensa. Vielä vuosien jälkeen yhdessä työn tekeminen on helppoa – aina on voinut luottaa toisen apuun ja tukeen.

Karjatilasta mansikkatilaksi

Karjaa Kukkamon tilalla oli syksyyn 2010 saakka. Karjasta luopuminen tuolloin oli iso päätös, mutta jatkaminen olisi vaatinut liian suuret investoinnit. Pidemmän aikaa oli puhetta, että jotain erityistä tuotantoa tilalle tarvittaisiin viljan- ja heinäntuotannon lisäksi. Ajatus mansikoista pohditutti.

Vanha mansikkamaa perustettiin n. 3 vuotta sitten. Ensimmäinen mansikkamaa oli kooltaan puoli hehtaaria. Ajateltiin kokeilla, ei siinä korkealta putoaisi. Nyt mansikanviljelyä on takana jo toinen kesä. Kesällä 2020 riitti mansikoita jo myyntiin noin 300 kilon verran vanhalta mansikkamaalta. Loppukesän sato ehti kärsiä hieman kosteudesta ja homeesta. Tarkan huonojen marjojen poiston jälkeen saatiin vielä uuttakin marjaa syksyksi.

Ensimmäisen mansikkamaan kohdalla on opittu paljon kantapään kautta. Kesällä 2020 perustettiin lisää mansikkamaata, ja siellä virheitä on saatu korjattua. Uuden maan maa on paljon pehmeämpi, ja oletus on, että kasvu lähtee hyvään vauhtiin. Taimia istutettiin uudelle mansikkamaalle heinäkuussa viikon ajan, yhteensä 8500 tainta. Apuna istutuksessa oli lähipiiriä ja naapureita, ja lisäksi vantaalainen kesätyökampanjalainen kahden viikon ajan. Nuori oli ensimmäistä kertaa töissä maatilalla. Viimeiset taimet istutettiin heinäkuun 7. päivä ja elokuun 14. päivä kerättiin ensimmäinen mansikkalaatikko asiakkaalle. Marjaa riittikin aina lokakuun alkuun saakka. Puskaradio auttoi mansikanmyynnissä. Mansikoiden mausta on tullut paljon hyvää palautetta. Mansikkalajeja tilalla on useita.

”En ikinä, ikinä enää koske mansikkamaahan!”

Tämä ajatus oli täysin selvänä emännällä nuoruuden kesien pakkopoiminnan jälkeen. Vannomatta paras. ”Ja tässä sitä nyt ollaan, mansikkatilan emäntänä. Ja tämä on ihanaa!” Katja toteaa.

Kesälle 2021 työllistetään reippaita nuoria kesätyökampanjan kautta, 6–7 hlöä. Myös luokkia otetaan tilalle vierailulle maalaistöitä kokeilemaan. Kevättöihin päästään keväällä viimeistään huhti-toukokuusta alkaen. Kesällä 2021 on suunnitelmissa edelleen laajentaa mansikkamaata. Haave on myös pensasmustikoista, asiakkaiden pyynnöstä. Suuri yleisö saa jäädä vielä jännityksellä odottamaan, miten ja milloin emännän unelmat mansikkalikööristä ja maatilamatkailusta toteutuvat.

Kuivaa heinää tarjolla vielä talvea vasten

Kukkamon tilalla tuotetaan myös kuivaheinää ja olkea pienpaaleissa. Syksylle 2020 heinää on myynnissä vielä 270 paalia. Kesälle 2021 tavoitteena on saada tuotettua 1000 paalia kuivaheinää. Tilauksia ensi kesälle otetaan jo vastaan. Olkea paalataan myös pienpaaleihin, ja niistäkin voi tehdä tilauksia.

Jos heinätöitä haluaa päästä kokeilemaan ryhmän kanssa, kannattaa olla yhteydessä emäntään kesä-heinäkuussa. Heinätöiden ajankohta riippuu kesän säistä. Heinätyöt kesähelteessä lämmittävät monen suomalaisen mieltä ihanana lapsuuden kesämuistona.

Ota rohkeasti yhteyttä!

Katja Kukkamo, p. 045 1678933

katja.kukkamo@gmail.com