Marjaana

Kahvila-konditoria Satumaa

Voi Marjaana, minkä leivoit!

Kahvila Satumaa on kaunis ja kodikas pieni kahvila Keuruun keskustassa. Tämä on tarina kahvilan työntekijästä Marjaanasta ja Marjaanan kakusta.

Marjaana oli työskennellyt parturi-kampaajana valmistuttuaan v. 2010. Muutaman työvuoden jälkeen syttyi kaipaus uusille haasteille, ehkä jopa täysin uudelle alalle. Samoihin aikoihin Kahvila-konditoria Satumaassa työskentelevä serkku ilmaisi, että kahvilassa voisi olla tarvetta lisätyöntekijälle. Marjaana jatkoi kampaajana, mutta ajatus kahvilassa työskentelystä alkoi hiljalleen kiinnostamaan. Päätös kampaajan työn jättämisestä kypsyi, ja jonkin ajan kuluttua Marjaana päätti jatkaa kohti uusia tuulia kahvila Satumaassa.

Uusi työympäristö, asiakkaat ja työtehtävät erosivat vanhasta totutusta, ja uuden työnantajan ja työkavereiden kohtaaminen jännitti. Osa oli työskennellyt Satumaassa Aino Järvenpään alaisuudessa lähes alusta alkaen. Marjaana kuitenkin oppi uudet työtehtävät ja talon tavat muiden työntekijöiden opastuksella todella nopeasti. Alan vaihto ei kaduttanut hetkeäkään, ja uusia ideoita alkoi syntyä ihanan työn myötä.  Satumaan omistaja, Aino, oli hyvin mielissään työntekijöidensä ideoista, ja antoi mahdollisuuden toteuttaa itseään leipomusten kautta.

Marjaana päätti uudistaa kahvilan vitriinin sisältöä yhdessä serkkunsa Angelican kanssa tuomalla enemmän vaihtoehtoja ja panostamalla makeisiin leivonnaisiin. Hän muisti maistaneensa muutama vuosi sitten lomamatkallaan suolaista kinuskijuustokakkua ja alkoi etsimään samantyylistä reseptiä internetin syövereistä. Kinuskikakun suuntaa antavia reseptejä löytyi useampia, mutta niiden tuottama tulos ei miellyttänyt. Kakut epäonnistuivat eri tavoin ja tuntui, että lopputuloksesta puuttui suolaisen ja makean sopiva yhdistelmä. Eri ainesosia kokeiltiin etsien kaivattua makua ja sopivaa kakun rakennetta. Muutamien kokeilujen ja epäonnistumisten jälkeen Marjaana oivalsi vihdoin, mitä täydelliseen kinuskikakkuun vaaditaan.

Taivainen resepti oli valmis toukokuussa 2020. Asiakkaat ihastuivat kakkuun välittömästi ja kinuskikakun suosio kasvoi nopeasti siihen, että kakkuja on myyty kotiin vietäväksi ja eri tilaisuuksiin tarjottavaksi – jopa kymmeniä viikossa. Lisäksi kakkua on oltava aina tarjolla paloiksi leikattuna vitriinissä. Asiakkaat kyselevät kakun perään, ja joskus, jos kakkua ei ole, jotkut ovat jopa kääntyneet ovelta pois.

Muiden työntekijöiden mielestä Marjaanan kehittelemää reseptiä ei kannata edes lähteä jäljittelemään ja siksi kinuskikakun teko on vain hänen vastuullaan. Kinuskikakun resepti on kiinnostanut useampaa asiakasta. Kysymyksiin Marjaana vastaa hymyillen pilke silmäkulmassa: ”Se on mun päässä!”.

Kakun suosio jatkuu edelleen, ja se on saanut lempinimekseen asiakkaiden ylistämänä Suussa sulava kinuskitaivas. Tervetuloa maistamaan!