Keuruulla on loistavat liikuntamahdollisuudet ja erityisesti perheille löytyy monenmoista vaihtoehtoa liikkumisen ilon löytämiseen. Viihdyitpä sitten vesillä, metsässä tai pyörän selässä, niin meiltä löytyy varmasti mieleistä tekemistä!

Kirjoittaja: Taija Santamäki, artikkelikuva: Lapaset-hanke

LIHAVOIDUT TEKSTIT TOIMIVAT LINKKEINÄ, JOIDEN TAKAA LÖYDÄT LISÄÄ TIETOA ASIASTA.

Frisbeegolfausta Keuruulla

Keuruu on tunnettu frisbeegolf -radoistaan ja aika harvassa pienessä kaupungissa on vastaavaa tarjontaa: kuusi hyvin erilaista rataa, joista peräti kaksi on kilpa- ja ammattilaistason ratoja! Frisbeegolf on mukava laji, johon aloittelijatkin pääsevät nopeasti sisään eikä harrastamisen aloittaminen vaadi suuria varusteinvestointeja, vaan parillakin kiekolla pääsee jo hyvin alkuun.

Frisbeegolf on koko perheelle sopiva harrastus ja Keuruulta löytyy useampiakin ratoja myös aloittelijoille. Kuvituskuva.

Aloittelijoille sopii ehkä parhaiten Ketvelniemestä löytyvä 9-väyläinen rata, joka on pienehköllä alueella, helpossa maastossa eikä siellä on korkeuseroja ollenkaan. Keurusselän liikuntapuistossa on kaksi rataa, joista 9-väyläinen on helpompi avomaaston rata ja 18-väyläinen on haastava kilparata, jossa on korkeuseroja ja metsämaastoa. Liikuntapuiston rata on siitä erityisen mukava, että kilometrin päässä olevasta Hotelli Keurusselästä voi vuokrata kiekkoja, jos haluaa vain käydä testailemassa lajia. Lisäksi liikuntapuiston alueella on muitakin toimintoja, mm. mukava laavu, jossa voi paistaa vaikka makkarat heittelyn jälkeen. 

Keuruun radoista tunnetuin on Iso Kirjan alueella oleva täysmittainen “Iso Heitto”, jossa on järjestetty jopa lajin Suomenmestaruuskisoja. “Iso Heitto” on maksullinen rata, mutta Iso Kirjan alueella on myös ilmainen ja helpompi 9-väyläinen “Pikku Putti”, joka on ns. puttailurata. “Pikku putti” on kiva aloittelijoille ja samalla edistyneemmät pääsevät treenailemaan enemmän lähiheittoja. Ison Kirjan alueella voi myös majoittua ja ratojen lisäksi lapsiperheet viihtyvät varmasti leikkikenttien, skeittirampin, ulkoilureittien ja järven äärellä!

Lisätietoja ja osoitteet kaikkiin ratoihin löydät Visit Keuruun -sivulta.

Melonta ja SUP-lautailu Keuruulla

Moni tuntee vanhan iskelmän, jossa lauletaan Keurusselän sinestä ja monen matkailijan mielestä Keuruulla parasta onkin se, että vesi on täällä aina lähellä! Moni sanoo, että Keuruun kauneimmat puolet näkyvät järveltä päin, joten kannattaa napata alle SUP-lauta tai kanootti ja lähteä toteamaan asia itse. 

Keurusselässä on useita mukavia saaria, joihin on helppo rantautua kanootilla tai kajakilla ja vesille pääsee lähtemään lähes mistä vain! Melominen on mukavaa puuhaa koko perheelle ja esim. perinteiseen inkkarikanoottiin mahtuu kivasti kyytiin kaksi aikuista melojaa ja kaksi lasta. Kanootteja ja kajakkeja Keuruulla vuokraa mm. eräopas Markku Jokela ja matkaan voi lähteä vaikka Vanhan Keuruun alueelta, pappilan rannasta. Markulta voi pyytää mukaan myös nokipannun ja polttopuut, jolloin on näppärää piipahtaa melomisen ohessa evästämään esim. Källin saaren laavulle tai Kurkisaaren perhepuiston nuotiopaikalle

Melontaretki  auringonlaskun  aikaan  on  ikimuistoinen!  Kuva: Mia Tukiainen

Keuruun keskusta on itse asiassa saari, jonka ympäri voi meloa. Keuruun vapaa-ajan sivulta voit lukea lisää Keuruun ympärimelonnasta, jonka tekee myös lasten ja nuorten kanssa n. 3,5-5 tunnin retkenä. Jos reitin suunnittelee siltojen mukaan, saa matkan varrella melottua jopa 13 sillan ali. Kiertosuunta kannattaa valita tuulen suunnan mukaan. Seuraavassa kuvasarjassa on taukopaikkoja reitin varrella. Ensimmäisessä kuvassa Kurkisaaren nuotiopaikka ja toisessa Kurkisaaren hiekkaranta, kolmannessa kuvassa Ketveleen kannaksen alitus tunnelia pitkin sekä kannaksen eteläpuolen melontalaituri. Kuvat: Satu Soutolahti.

SUP-lautailu on hauskaa puuhaa koko perheelle ja tekniikan oppii nopeasti kokematonkin lautailija. Keuruun seudulla SUP-lautoja vuokraa useampikin toimija ja pääse testailemaan lautailua niin Hotelli Keurusselässä kuin Nyyssänniemen leirintäalueellakin ja Polku.Guru  toimittaa vuokraamasi laudat haluamaasi paikkaan Keuruulla. Multialla lautoja vuokraa Askelpiste ja Askelpisteen Janna myös ohjaa erilaisia SUP-retkiä tilauksen mukaan! Kuva: Lapaset-hanke

Keuruu pyöräillen

Pyöräillen pääsee näppärästi tutustumaan Keuruun keskustaan ja lähiseutuihin. Keuruulla aikuisten peruspolkupyöriä on vuokrattavana kesäaikaan mm. Vanhan Keuruun alueelta Tiltaltti Shopista sekä Hotelli Keurusselästä. Lasten pyöriä ei valitettavasti ole vuokrattavana, joten perheen pienemmille kannattaa ottaa omat fillarit mukaan kotoa. 

Koko perheelle sopiva kaupunkipyöräretki on esim. vajaan 5 km mittainen lenkki, jonka varrella on mm. pari leikkikenttää, siipirataslaiva Elias Lönnrot, Keuruun vanha kirkko sekä ostosmahdollisuuksia! Lenkki lähtee kivinavetta Kamanasta Keuruun vanhalle kirkolle ja rannan kävelytietä pitkin Kurkisaaren perhepuistoon, sieltä matka jatkuu urheilukentän ohi Tervan kentälle, sieltä Tervan kauppakeskuksen ja Megamarketin ohi Ahtolan satamaan ja siitä takaisin kivinavetta Kamanaan. Keuruun kaupungilla on myös kesäisin “laatikkopyöräilykohteita”, jonne voi kuka tahasa pyöräillä ja jättää oman puumerkkinsä laatikossa olevaan vihkoon. Kaikki laatikkopyöräilykohteet löytyvät Keuruun vapaa-ajan sivuilta.

Pyörällä pääsee vikkelästi paikasta toiseen ja samalla näkee vähän erilaisia maisemia. Kuva: Taija Santamäki

Edistyneemmille pyöräilijöille on Keuruulta merkitty Komoot -palveluun muutamia mielenkiintoisia reittejä, jotka löytyvät koottuna Keuruun vapaa-ajansivuille pyöräilyartikkeliin. Lisäksi Jälki.fi -palvelusta löytyy käyttäjien omia pyöräreittejä Keuruun seudulla.

Paikallinen yrittäjä Polku.guru vuokraa sähköavusteisia maastopyöriä ja lisäksi hän suunnittelee ja opastaa monenlaisia pyöräretkiä, joten jos haluat nähdä erilaisen puolen Keuruusta, kannattaa ottaa yhteyttä Janiin!

Suunnistaminen Keuruulla

Keurusselän liikuntapuisto on laaja alue lähellä entistä varuskunta-aluetta ja Hotelli Keurusselkää ja alueella on paljon toimintoja kaupunkilaisten ja matkailijoiden käytössä, kuten 20 kiintorastia, joita voi käydä koko perheen voimin etsimässä! Maasto on monipuolista ja vaihtelevaa ja kiintorasti kartan voi käydä lataamassa itselleen täällä: https://keuruunvapaa-aika.fi/wp-content/uploads/2018/05/Kiintorastipisteet-2020.pdf 

Liikuntapuiston alueelta löytyy rastien lisäksi mm. paljon ulkoilureittejä, pari laavua polttopuineen, frisbeegolfradat ja temppuilu- / kuntorata. Lisätiedot ja kartat Keuruun vapaa-ajan sivuilta Keurusselän liikuntapuiston artikkelista.

Suunnistaminen on kivaa puuhaa koko perheelle! Kuva: Taija Santamäki

Jos maastorastit tuntuvat liian hankalilta, kannattaa tutustua koko perheelle sopivaan Mobo-suunnistukseen! Mobo-suunnistuksessa käytetään kännykkään ladattavaa Mobo äppiä ja puhelimen kameraa (vaatii QR-koodin lukuominaisuuden), joten Mobo-suunnistusta voi harrastaa oman aikataulun mukaan. Keuruulla ja Haapamäellä Mobo-radat sijaitsevat keskustan alueella, koulujen tuntumassa ja ne sopivat loistavasti suunnistuksen ensiaskeleiksi.

Harrastajille Keuruun kisailijat järjestää aktiivisesti kesäaikaan iltarasteja, joissa on pääsääntöisesti lapsillekin omat ratansa. Lisätiedot iltarasteista ja niihin osallistumisesta Keuruun kisailijoiden kotisivuilta. 

Minigolfaaminen Keuruulla

Minigolf on hauska laji, joka tempaa mukaansa niin isot kuin pienetkin! Pelaamaan pääsee pikkurahalla ja Keuruulla on kaksi minigolf-rataa: Hotelli Keurusselässä ja Nyyssänniemen leirintäalueella.

Hotelli Keurusselän minigolf-radalla saa pelata upeissa maisemissa. Kuva: Photo Kaisu-Leena, Visit Keuruun kuva-arkisto

Nyyssänniemen leirintäalue on kyllä syytä mainita ihan muutenkin, koska siellä ovat viime vuosina panostettu juurikin moniin erilaisiin liikuntavaihtoehtoihin! Jo aiemmin mainittujen frisbeegolf- ja minigolfratojen lisäksi heiltä löytyy rantalenttiskenttä ja upea salibandyareena. Lisäksi sieltä voi myös vuokrata kanootteja, soutuveneitä ja polkupyöriä.

Monta mahdollisuutta Tervan liikuntapuistossa 

Jos pitäisi yksi paikka Keuruulta mainita, jossa liikunnan parissa viihtyvät ihan kaikenikäiset, niin se olisi ehdottomasti Tervan liikuntapuisto! Aivan keskustan kupeeseen, Keurusselän rannalle on kerätty monia mahdollisuuksia koko perheelle ja suurinta osaa saa käyttää veloituksetta vakivuorojen ulkopuolella! Alueella on ahkerassa käytössä olevat jalkapallokentät, tennis-/koripallokenttä, beachvolleykenttä ja bocciakenttä. Nuoriso viihtyy skeittiparkissa ja aikuiset arvostavat monipuolisia GymPark -kuntoilulaitteita, joista on upeat näkymät suoraan järvelle. Kaiken ulkotoiminnan lisäksi Tervassa sijaitsee myös Keuruun keilahalli Liikelataamo.

Tervan liikuntapuistosta löytyy tilaa ja mahdollisuuksia monenlaiseen liikkumiseen. Kuva: Satu Kajosmäki, Visit Keuruun kuva-arkisto

Keuruun uimarannat

Vesipedoille Keuruu on todellinen paratiisi! Rantaviivaa on vaikka kuinka paljon ja uimaan voi kahlata useammaltakin rannalta. Lapsiperheiden suosiossa on keskustan tuntumassa sekä niin sanottu uimalaitos kuin Kurkisaaren perhepuiston uimarantakin. Uimalaitoksella on suuri laituri sekä hyppytornit ja auringonottopaikkoja on sekä nurmikolla että hietikolla. Kurkisaaressa puolestaan ei ole uimiseen soveltuvaa laituria, mutta rannalla on sekä nuotiopaikka että lapsille iso kiipeilyteline. Kurkisaaressa on myös pikkuruinen luontopolku pitkospuineen ja GymTrack-kuntoilulaitteita, joten kivaa tekemistä löytyy niillekin, jotka eivät viihdy paikoillaan maaten.

Keuruun ehkä paras uimaranta on vähän kauempana keskustasta, mutta ajomatka on kyllä sen arvoinen! Pikkuhiekka on leirikeskus Isohiekan vieressä oleva luonnonhiekkaranta, jota varjotaa ihanasti kangasmetsän männyt. Pikkuhiekkaan paistaa lähes koko päivän aurinko, mutta erityisesti iltapäivästä ja alkuillasta fiilis on kuin ulkomailla olisi!

Pikkuhiekan uimarannalla on fiilis kuin ulkomailla konsanaan! Kuva: Taija Santamäki

Kaikki Keuruun viralliset uimarannat löydät karttatietoineen Keuruun kaupungin sivuilta.

Retkeily Keurusseudulla

Näiden kaikkien lisäksi meillä on Keuruulla ihan mahtavat maastot retkeilyyn! Lue lisää lasten kanssa retkeilystä Keuruulla toisesta blogikirjoituksestamme.

Keuruulla lasten kanssa -blogisarja:

Kesäistä liikuntaa lasten kanssa Keuruulla LINKKI

Retkeilyä lasten kanssa Keurusseudulla LINKKI

Keuruulaista kulttuuria ja historiaa lasten kanssa LINKKI

#vainkeuruujutut eli mitä kaikkea voit kokea vain Keurusseudulla LINKKI

Sadepäivän tekemistä lapsille Keuruulla LINKKI

Talviliikuntaa Keuruulla lasten kanssa LINKKI

Tämän artikkelin on tuottanut Leader-ryhmä Vesurin rahoittama Lapaset (Lapset seutukunnan tulevaisuus) -hanke.

Jaa juttu kavereille!